Welcome to Our Website

İranlı muhaliflerin kaçırılması davasında karar

Eski savcı Davut Yılmaz ve savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam’ın da aralarında bulunduğu 16 sanığın, İranlı rejim muhaliflerini Türkiye’den kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bazı tutuklu sanıklar cezaevinden getirilirken, bazı tutuklu sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile avukatları da katıldı.

‘İRAN’A CASUSLUK YAPMAM MÜMKÜN DEĞİL’

Tutuklu sanık Morteza Soltan Sanjarı ise suçlamaların kendisiyle alakası olmadığını savunarak, “Tercümanlık yapıyordum. Hiç kimseye, ne bir savcıya ne bir diplomata suç işleme teklifinde bulunmadım, bulunmam. Adam kaçırma teklifinde bulunmadım, bulunmam. Sadece tercümanlık yaptım. Benim temin ettiğim herhangi bir bilgi, belge yok. Kimseye yasadışı bir yolla İran’a ya da başka bir yere gitmesi için yardımda bulunmadım. İran’a casusluk yapmam mümkün değil. Muhalif olduğum için yargılamam var” ifadelerini kullandı.

ESKİ SAVCI KENDİSİNE KUMPAS KURULDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Tutuklu sanıklardan eski savcı Davut Yılmaz, “Bu dava tamamen kumpas davasıdır. İhsan Sağlam’ı tanıyorum diye bu davaya dahil edildim. Bu olaylarla hiçbir alakam yok. Üzerime atılı iddiaların hepsi yalanlandı. Tamamen bir senaryo yazıldı. Bana kumpas kuruldu. Bu iddialar hayatın olağan akışına aykırı. Bu olayla ilgili delil, tespit belge yok. Bu şahıs Türkiye’de kaldığı sürede uluslararası koruma kararı yok, böyle bir başvurusu da yok. Belki dolandırıcı bilmiyoruz ki” diye konuştu.

SON SÖZLERİ SORULDU

Son sözü sorulan sanık İhsan Sağlam, kızının evlenmek üzere olduğunu belirterek, beraatini ve tahliyesini istedi.

Sanık Davut Yılmaz da son sözünde kendisine kumpas kurulduğunu ve yatar süresinin dolduğunu söyleyerek, bu nedenle tahliyesini ve beraatini talep etti.

Sanık Morteza Soltan Sanjari ise, “Oğlumun velayeti benden alındı. Bu nedenle mağdurum, bu karara itiraz etmezsem çocuğumu bir daha göremeyeceğim.

Tutukluluk nedeniyle son derece mağdurum, beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.

Son sözleri sorulan diğer sanıklar da beraatlerini talep etti.

ESKİ SAVCI HAKKINDA 11 YIL 8 AY HAPİS VE TAHLİYE KARARI

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Davut Yılmaz hakkında “yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından toplamda 11 yıl 8 ay, tutuklu sanık İhsan Sağlam hakkında aynı suçlardan toplamda 15 yıl 10 ay, Morteza Soltan Sanjari hakkında ise aynı suçlardan toplamda 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti.

Sanık Hakan Sağlam’ın da aynı suçlardan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Sanıklar Hüdaiverdi Çitak, Erdal Sağlam, Mehmet İyigün, Metin Ergün ve Mustafa Çiçek’in ise “yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Mahkeme, sanıklar Tuğba Eren, Behnaz Ebrahimihajisarayi, Kamil Taşçı, Tuncay Buyurgan, Mehmet Emin Aracı hakkında beraat kararı verdi.

Tüm sanıkların “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarından beraatine hükmeden mahkeme, tutuklu sanıklar Davut Yılmaz, İhsan Sağlam, Hakan Sağlam, İsmail Sağlam ve Muharrem Sağlam’ın tahliyesine karar verdi.

Öte yandan tutuklu sanık Morteza Soltan Sanjari’nin tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir